1. Credeam ca vanatoarea de vrajitoare sub pretextul binelui colectiv e indreptata doar asupra parintilor care refuza vaccinarea. Ca de obicei insa, Romania e pe locul I la distragerea atentiei poporului de la autenticele probleme ale lumii, tarii, vietii, sanatatii. Se fredoneaza o noua manea si s-a extins vanatoarea de vrajitoare asupra parintilor care nu dau copiilor proteina animala.
Inteleg neputinta celor care s-au nascut intr-o colivie si de asta a zbura li se pare acum o boala. Sau a celor care au incercat sa zboare dupa capul lor si si-au frant aripile din trufie. Sau a celor care au fost invatati ca "daca dai, n-ai" si de aia acum nu vad ca singura care face exceptie de la regula asta matematica este iubirea.
Am raspuns si eu catorva intrebari pe tema asta. Vor urma.
2. Majoritatea oamenilor vorbesc despre alimentatie pornind de la urmatoarea acceptiune populara: o dieta echilbrata este cea care include putin din toate (si interpreteaza "toate" ca fiind "toate tipurile de alimente", ca sunt de origine animala, vegetala, c-o fi si putin alcool, o cafeluta buna, din cand in cand si cate-un dulce rafinat, la propriu si la figurat .
1. "Dieta echilbrata" - conform stiintei nutritie - reprezinta acea dieta care aduce organismuli in cantitati adecvate toti nutrientii (nu toate alimentele): proteine, lipide (grasimi), carbohidrati (zaharuri), minerale si vitamine.
2. "Nu exista nici un nutrient in alimentele de origine animala care sa nu fie furnizat mai bine de plante" (Colin T. Campbell)
Din 1+2 => Afirmatiile "dieta vegana este extrema, prefer una echilibrata" sau " am renuntat la dieta vegana, acum prefer retete echilibrate" = ERROR. Move away from this stuff, go back to basisc and let purity be its own reward.
3. Termenul RAW este redundant atunci cand e folosim impreuna cu termenul vegan, DACA alimentatia nu este 100% raw. Ma refer la alimentatia vegana, fireste. N-am treaba cu restul. Cu alte cuvinte nu vad nici o diferenta intre "raw vegan" (asa cum e el promovat acum, cu dezlegare la alimente gatite) si "vegan".
In termeni alimentari "raw" inseamna crud. In ultimul timp, conform unor reguli nescrise care par sa tina mai mult de marketing si strategie de vanzari, "raw" e promovat si acceptat ca "un procent cat mai mare de hrana cruda in alimentatia zilnica". Asta a dus - in spiritul diferentierii - la aparitia situatiei aberante de "raw 100%". (E similar cu etichetarea bio. Legea da voie sa etichetezi bio, daca 85% dintre ingrediente sunt bio. Pe unele alimente scrie 100% bio si pe altele doar "bio")
Eu nu sunt de acord cu jumatatile astea de masura in alimentatie, din simple motive de logica si etica. Nu cred ca poti fi insarcinata 20%, 50% sau 75%. Esti sau nu esti. Punct.
In plus, daca afirmatia de mai sus ar fi adevarata, mergand pe logica ei inseamna ca: un carnivor care introduce "un procent cat mai mare de fructe si legume" e vegan (sau vegetarian) carnivor?
(Va urma)
↧